Hava Durumu

Müziğin geleceği ya da besteleri kim yapacak?

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2024 10:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 10:21

Müzik sektöründeki popüler türler ile müzik tarihini şekillendirmiş klasik türler bir yana, gelecekte ne tür müzikler dinleyeceğimizi ve üreteceğimizi biraz araştırdım. Açıkçası, ‘arabesk’ derken kendimizi bütün türlerin içinde barındığı, bütün kültürlerin kendine özgü melodik yapılarının tek bir şarkıda toplanabileceği ilginç müzik deneyimleri beni biraz da olsa heyecanlandırdı.

Hakiki ve olmayan yazarlar olarak ikiye ayrılan veya yarı hakiki yarı yapay seçeneğini de ekleyebileceğimiz, her türlü üretim hizmetinin olduğu dijital bir müzik mutfağı yaratılabileceğini öngörüyorum. Lakin korkutucu bulduğumuz bu durumları önce idrak etmek sonra kabullenip ön araştırma yapmak ve deneyimlemek çok avantajlı olacak.

Müzik bir sofranın tuzu, biberi, şekeri, suyu ve denenmemiş sipesyallerin her zaman ihtiyaç duyacağı bir element olacağından bu alandaki gelişimlerden uzakta, geleneksellik diye diretmek popülerlik için faydasız bir yöntem olarak kalacak. Lakin şunu da belirtmeliyim ki geleneksellik de sofranın kaşığı çatalı, tabağı ve tenceresi yani soyutluğun tadını alabilmemizi sağlayan her şeydir.

Şimdi, gelecekteki müzik türlerini araştırdığımda karşıma çıkan beş alternatif seçeneği iyi anlamak gerekiyor. Tam olarak tür demek çok yanlış buna türlerin dönüşmesi ile ortaya çıkan dijitalizmin hakimiyetindeki yöntemler diyebiliriz.

1. Dijital ve Sanal Gerçeklik Müziği:

Teknolojinin ilerlemesiyle dijital ve sanal gerçeklik ortamlarında deneyimsel müzik deneyimleri giderek popüler hale geliyor. Dinleyici, kendini olası gerçeklikte herhangi bir ortam seçeneğinin içindeymiş gibi hissederek, bilgisayar tarafından üretilen sesler görüntüler ve diğer duyusal uyarlar ile tamamen gerçek dünyadan uzak bir etkinlik deneyimi yaşayacak. Bu tür, dinleyicilere yeni bir müzik deneyimi sunuyor ve gelecekte daha da yaygınlaşacak. Hatta pandemi dönemindeyken ben bu türle ilgili mükemmel bir proje ürettim. O zaman hayal ettiğim her şey olmak üzere. Keşke bu projemi hayata geçirebilecek bir kanalım olsaydı.

2. Füzyon Müzik:

Farklı kültürlerden ve müzik türlerinden öğelerin birleştiği füzyon müzik, çeşitliliği ve kültürel alışverişi kutluyor. Çeşitli müzik tarzlarını bir araya ustaca getirerek yeni akım müzik oluşturmak müzisyen için gerçekten eğlenceli. AkIıma padişahlardan altın almak için makam üreten müzisyenlerin gelmesini durduramıyorum. GeIecekte daha fazla sanatçı bu füzyon tarzını benimseyerek benzersiz ve yenilikçi sesler yaratmaya devam edecek.

3. Sürdürülebilir Müzik:

iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konuları gündemde olduğu sürece, müzik endüstrisi de bu konuda bir rol oynamaya başlıyor. Sürdürülebilir müzik festivalleri ve çevre dostu prodüksiyon uygulamaları, gelecekte daha fazla önem kazanabilir. 0nline konserleri pandemi döneminden hatırlıyorsunuzdur ki bu tarz konserlerin çeşitlenmesi ve karbon emisyonlarını iklim dostluğuna hizmet ederek azaltmayı amaç edinmek ve edindirmek, sürdürülebilir müziği örneklemek adına daha anlaşılır olacak.

4. Yapay Zeka ile Üretilen Müzik:

Yapay zeka, müzik üretiminde giderek daha fazla kullanılmaya başlanıyor. Makine öğrenimi algoritmaları, yeni melodiler ve ritimler oluşturmak için kullanılarak, müzik dünyasına yenilikçi yaklaşımlar getiriyor. Ben hala sözü ve müziği yapılmış bir acapella esere demo yapmadıkça algoritmayı kullanarak müzik üreten yapay zekaya tamah etmeyeceğim bilginize…

5. Alternatif Ses Deneyimleri:

Geleneksel enstrümanların ve tarzların ötesine geçen alternatif ses deneyimleri, dinleyicilere farklı duygusal ve fiziksel deneyimler sunuyor. Örneğin, titreşimler ve dokunsal ses deneyimleri, engelli bireyler için müzik deneyimini dönüştürebilir.

Bu müzik türleri, teknolojik ve kültürel değişimlerle birlikte gelecekte daha da önem kazanabilir ve dinleyicilere yenilikçi ve etkileyici deneyimler sunabilir. Biz de yakından takip edelim diyorum, sayın meslektaşlarım ve kıymetli dinleyiciler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.