Hava Durumu

Türkiye'yi ziyaret edeceğim

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "Türkiye ile ilişkilere ayrıca önem veriyoruz. Ortak yatırımlar yapma isteğimiz var. Türkiye, İran hattını kullanarak Afganistan'a, Pakistan'a ve Türkmenistan'a uzanabilir. Türkiye'yi ziyaret edeceğim ve Türk yetkilileri, yatırımcıları ve akademisyenleri İran'a davet edeceğiz"dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 19:51
Kaynak: Netgercek Özel
Türkiye'yi ziyaret edeceğim

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, göreve geldikten sonra ilk basın toplantısını düzenledi. Başkent Tahran'daki Uluslararası Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pezeşkiyan, 14'üncü hükümetin mevcut yoksulluk ve ekonomiyi iyileştirebilmesi için atılacak adımlara değindi. Pezeşkiyan, “Yaptırımların kaldırılması konusunda Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) meselesini çözmekten başka seçeneğimiz yok. Bu nedenle ortak Karar Komitesine bir mektup yazacağım ve FATF konusunun tekrar gündeme getirilmesini sağlayacağım. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Pezeşkiyan, öncelikli olarak komşu ülkelerle olan ilişkileri iyileştirmeye çalışacaklarını belirterek, “Irak'a, Kürdistan Bölgesi'ne ve Bağdat'a yaptığımız ziyaretlerde oradaki yetkililerle görüştük. Onlar da stratejik planlar oluşturarak, ortak projeler yürütmeyi önerdiler. Bu tür stratejik planları Pakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle de uygulayabiliriz. Büyümeyi sağlamak için serbest bir pazar oluşturmak, dış yatırımları ve bağlantıları geliştirmek gereklidir” dedi.

İran ile Çin arasında imzalanan 25 yıllık iş birliği anlaşmasının uygulanması gerektiğini söyleyen Pezeşkiyan, “İlişkilerimizin çoğu Çin, Rusya ve komşu ülkelerle. Çin'in Suudi Arabistan ile aramızdaki sorunları çözme konusundaki aracılığı, bölgede uyum sağlamak için büyük bir adım oldu. Cumhurbaşkanı olarak yazılı olan ve uygulanması gereken her şeyi hayata geçirmeye kararlıyım. Bu anlaşmanın uygulanmama nedenlerini inceleyecek ve uygulamaya geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Netgercek Özel

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.