Cumhuriyetin 100'üncü yılı münasebetiyle 'çalışmayan emeklilere' bir defaya mahsus ödenen 5.000 lira ikramiye tartışmalara yol açtı. Çalışan emekliler ve çiftçi kaydı bulunan emekliler bu ikramiyeden mahrum edilirken, "Çalışman emekli olmak ya da çiftçi olmak suç mu? Biz emekli olduktan sonra da çalışıyoruz diye cezalandırılıyor muyuz?" şeklinde sorulara yol açtı.
Emekli çiftçilerin bu ikramiyeden mahrum edilmesini şiddetle eleştiren Anamur-Bozyazı Ziraat Odası başkanı Ahmet Şeref Gümüş, "5000 lira ikramiyenin çiftci emeklilerine verilmemesi, 'çiftçiler bu sınırda kalsın ve yaşasın anlayışının' yansımasından başka birşey olmasa gerek" dedi. Bu ve benzer uygulamaların, yıllardır devam etmesinin, haksızlıktan öte zulüm olduğunu savunan Gümüş, tekpisini şöyle dile getirdi:
"Öğretmen, emekli olunca okula gitmez.Doktor emekli olunca hastaneye gitmez. Hakim emekli olunca adliyeye gitmez. Bu minvalde örnekleri çoğaltabiliriz. Çiftçilerimiz de emekli oldum diye bağına, bahçesine, serasına gitmesin özetle toprağını satsın mı? Bu bakış açısı, resmen altta kalanın canı çıksın anlayışına vücut bulmuş şekilde bilerek ve isteyerek hizmet etmektedir. Çiftçilerimiz, bu ülkenin gıda güvenliğini sağlama adına vatanını hesapsız severek hizmet eden serdengeçtilerdir. Çiftçilerimizin yaş ortalaması 58-60 lara varmıştır. Bu tehlike hâla göz ardı ediliyor. Ülkenin gıda güvenliği tehlike altındadır. Bu milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Tüm siyasilerin ve bürokrasinin dikkatini tekrar çekmek istiyorum. Çiftçimize sahip çıkınız. Hak ettiği değeri veriniz. Alması gereken 5000 lira ikramiyeyi oda kaydı var diye iptal etmeyiniz. Sahip çıkmazsanız çiftçinin göz yaşı birgün hepinizi boğar."