Baykar, İtalya İşletmeler ve İtalya Üretim Bakanlığı'ndan gelen onay hakkında Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, "Dünyanın en büyük insansız hava aracı (SİHA) şirketi Baykar, 1884 yılında kurulan Piaggio Aerospace şirketinin satışı için düzenlenen rekabetçi ihalede birçok ülkeden rakiplerini geride bıraktı." dedi.
Baykar, süreç içerisinde finansal değerleme konusunda Pragma Danışmanlık ile birlikte çalıştı.
Piaggio Aerospace, havacılık sektöründe göklerin Ferrari'si olarak da bilinen P.180 Avanti iş jetleri ve uçak motorları üretmesiyle tanınıyor.
Şirket, bakım, onarım ve revizyon hizmetleriyle İtalya'nın savunma sanayi ekosisteminde stratejik bir rol üstleniyor ve 140 yıllık tarihi boyunca İtalya'nın teknolojik altyapısına yaptığı katkılarla tanınıyor.
'Stratejik hamle Türk havacılık sektörünün küresel başarılarına yenilerini ekliyor'
İtalya İşletmeler ve İtalya Üretimi Bakanı Adolfo Urso, yaptığı basın açıklamasında şirketin yeniden lansmanının net ve iddialı bir endüstriyel vizyonla garanti altına alındığını belirterek, "Altı yıllık bekleyişin ardından ülkemiz için stratejik bir varlık olan Piaggio Aerospace'e, kurumsal kompleksleri ve iş gücünü koruyan uzun vadeli üretim perspektifli bir gelecek kazandırıyoruz." dedi.
Baykar'ın bu satın almayla, Piaggio'nun tarihi mirasını koruyarak ve üretim kapasitesini artırarak Avrupa havacılık pazarındaki etkisini daha da artırmaya hazırlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
Açıklamada, "Baykar'ın gelecek vizyonu, Piaggio'nun İtalya'da sağladığı istihdam olanaklarını artırmaktır" denildi.
"Bu stratejik hamle, Türkiye havacılık sektörünün küresel başarılarına katkıda bulunurken, Piaggio'nun tarihi kimliğinin bu anlaşmayla geleceğe taşınmasını da sağlayacak."
'Türk havacılık sanayisinin gücünü Avrupa'ya taşıyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, satın almayı, "Türk havacılık ve Baykar'ın küresel sahnede ulaştığı başarının bir göstergesi" olarak nitelendirdi.
X konusunda ise şunları kaydetti: "Bu işbirliği aynı zamanda Türkiye ile İtalya arasındaki dostluk bağlarının ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlayacak."
Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, satın almayla Baykar'ın Türk havacılık sanayisinin gücünü Avrupa'ya taşıdığını söyledi.
Bayraktar, X.'teki yazısında, "Bu stratejik adımla hem tarihi bir markayı geleceğe taşıma sorumluluğunu üstleniyoruz hem de üretim kapasitemizi güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Baykar, 2023 yılında 1,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm sektörlerde Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 10 şirketi arasında yer aldı.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Center for a New American Security'nin raporuna göre, Türkiye küresel insansız hava aracı (İHA) ihracat pazarının yüzde 65'ine hakimken, Baykar tek başına pazarın yaklaşık yüzde 60'ını kontrol ediyor. Bu, en yakın ABD rakibinin 3 katı büyüklüğünde.
Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, Bayraktar TB2 SİHA'ları ve Bayraktar AKINCI SİHA'larını 35 ülkeye ulaştırdı.