İsveç NATO vizesini, Türkiye SERBEST DOLAŞIMI kaptı gibi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Kristersson iki kez görüştü. Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Charles Michel ile de görüştükten sonra İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 10:06
netgercek.com

Litvanya'daki NATO Zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson iki kez görüşerek iki tarafın da taleplerinin karşılanması üzerine mutabakata vardı. Stoltenberg, İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Türkiye'nin AB tam üyelik sürecine destek ve vize serbestisi dahil taleplerine destek vereceğini açıkladı. Türkiye ise İsveç'e NATO üyeliğini onay kararını TBMM'ye götürecek. Üçlü zirve sonucunda NATO da 7 maddelik bir mutabakat metni yayımladı.

Stoltenberg şöyle konuştu: "Sayın Erdoğan, Sayın Kristersson ile bir bildiriye imza atmış bulunuyoruz. Erdoğan, İsveç'e onay kararını Meclis'e götürecek. Bu terörle mücadelemize bir katkıdır. Türkiye'nin güvenliğine bir katkıdır. Madrid'deki anlaşmamızdan bu yana ülkeler birbirleriyle daha yakın çalışmışlardır. İsveç, kanun değişikliği yapmış ve Türkiye'ye silah ihracatını serbest bırakmıştır. İsveç'in işbirliği NATO'ya üye olduktan sonra da devam edecektir. İlk defa NATO'da terörle mücadele için özel koordinatör atanacaktır. İsveç'in üyeliğinin tamamlanması tarihi bir adımdır. Bütün konsept burada Sayın Erdoğan ve Sayın Kristersson fikirlerini değiştirmediler. Burada ortak bir zemin buldular, bundan sonrasına devam edebilmek için adımlar atılacak. İsveç NATO'ya tam üye oluyor . Bu tarihi bir gün. Açık bir taahhüt var Türkiye tarafından. Onay belgelerinin TBMM'ye sunulmasıyla ilgili. İsveç'in de taahhütü net bir şekilde ortaya konuldu.

AB üyesi olarak İsveç de Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili süreçte elinden geleni yapacak. Vize liberalleşmesi ve gümrük birliğinin güncellenmesi konularında mutabık kalındı.

ERDOĞAN, AB KONSEY BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir kez daha biraraya geldi.

İşte bu görüşme trafiği "Türkiye vatandaşları için AB'den serbest dolaşım (vizesiz giriş) hakkını aldı" diye yorumlandı.